Monday, January 18, 2010

Ekspedisi Last Minit - Gunung Datok Rembau

"pe kate kite panjat gunung ttgh malam?" At first, it seems like a very absurd idea. To make it more absurd, the girls will be joining too. Haha. But, hell yeah, aku da lame x bau unggun api, tidor beralas tanah berbumbung langit, kencing dalam tandas paling besar (practically means everywhere in the jungle) haha. Maka, pada sabtu 16 hrbln 1 tahun 2010, kami sekelas pun pergi lah menonong ke kaki Gunung Datok Rembau, Tampin, Negeri Sembilan.

Rombongan kali ni, 21 org termasuk 3 org gadis. Kami sampai dkt kaki gunung dlm pkul 1 malam. Pas briefing, doa n stretching, kami pun dgn hati kering nye meranduk hutan. Peralatan yg aku bawak: beg balik kampung, air paip sbotol, 100plus sebotol, roti due, cokelat satu, dan torchlight. At first, si tingeh a.k.a guide kami hilang punca kejap. meraban gak la sume org. Blom pape da peloh2. Haha. Pastu, pendakian dimulekan, n kiterang sampai ke checkpoint 1 setelah 45 minit mendaki.
Time ni, sha nye kasut da sgt rabak. So, kami
ikat dgn getah rambut. Sebelum briefing, kami dipesan jgn tegor ape2. Mase naik, ade satu bau busuk. Aku perasan, tapi xmo tegor. Bile da smpi checkpoint, aku da x tahan, dan aku suarekan. Rupenye, kasut si polan dikalangan kami yg berbau. Sume da perasan, tapi x berani tegor mcm aku gak, hahahaha. The good side is, bile da ketawe2, hilang sikit penat. (mekasih kepade botak) =D
Perjalanan diteruskan. Sha memang da pancit, tapi digagahkan nye jugak. Botak dgn gentleman nye meng-offer tuk tolong bawak beg. Angin makin kuat, batu batan makin besar, badan pun makin bau mcm haram, tapi sume2 tu petande kami da nk sampai puncak dah. Dalam kul 4 pagi, kami selamat sampai kat puncak. Sudang suruh kami tidor. Tapi..klo angin da macam aircond, mmg x dapek nk jack le. Da mcm tidor dlm peti ais. Tapi kiterang gagahkan le jugak memejamkan mate. Nasib baik joe jumpe banner ape tah. So kami buat tu jadi selimut. Sebat!
Pukul 6 stgh, rate2 sume org da terjage. So kami panjat naik ke puncak yg sebenarnye. Mak ai angin, da bunyi mm enjin motobot da. Takut gue. Tunggu punye tunggu, matahari pun naik. Hilang sejuk seram gayat pe sume. Terkedu kejap gak la sume org. Keindahan tuhan, mmg xde pe leh celen la. Subhanallah. Terase kecik je memasing bile pandang balik ke bawah. Assignment? Uitm? Sume nye tinggal awal2 da kat bawah la beb. Hahaha.
Pastu, mule la camera bising sane sini. Masing2 nk jadi Rain. Silap2, ade yg nk posing sambil terjun gaung kang. Huhu. Bakok x bran i nk naik puncak, so die melepek kat bwh dgn due org lagi. Da puas bergonjeng kat atas puncak, da keras da tulang memasing, kiterang pun turun le ke bwh.
Check2 roti, ade org kebas. Sape penjenayah die, haaa tu yg kite xtau. Huhu. Then, kiterang pun gerak le turun ke bawah dlm pkul 8.20 am. Time turun, ramai la plak yg nak naik. Ape yg aku ajaib nye, ade cine pompuan naik pakai seksi gaban. Pergghh, u talak sejuk ka amoi? Seksi2 mau tunjuk sama sapa?? Turun mmg laju. X sampai 2jam, da sampai ke bawah da. Tapi, kaki lenguh mmg x hengat dunie lah. Haha. Kat parking, kete kene block la plak. Nk dijadikan cite, kete2 yg block tu, owner die baru start mendaki. Allah. Tuhan je la yg tahu perasaan team ‘Kancil AEY’ time tu. Haha. Tapi no hal la, da biase da merempat2 ni. Nasib baik owner tu turun dlm pkul 12, buat nye die naik n camping, mmg kiterang panjat puncak balik camping sekali ngan dierang. Haha.
All in all, Alhamdulillah xde aral yg melintang. Sume2 berjalan lancer. Tertimbul satu idea. Kalo la UITM Melake ni buat outdoor club, alangkah seronok nye hati student2. Tapi, xde pun xpe, asal ade idea yg gile, ade kete yg cukup, ade hati yg kering, jalan je! Sendiri2 pun gue x kesah beb. Haha. Really looking forward for the next climb. Sesape kepingin, marilah planning ye? Haha. –END.

0yang hensem juga cantik:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails